Sziasztok!


Csatlakoznék én is, hátha segíthetek!

 Ikreim vannak, a 29. hétre születtek 1420 és 1480 grammal. Úgy emlékszem, az első héten nem szoptathattam őket (a tejem a császár után az 5. nap körül lövellt be), viszont amint lett tejem 3 óránként fejtem szorgalmasan. Iszonyat mennyiségű tejem volt, a második héten reggelente (6 óra alatt lett ennyi) 450 ml-t fejtem le, a kórházi védőnő már az apasztáson gondolkozott.

  A második hét körül próbálkoztunk a szoptatással, de nagyon picik és gyengék voltak, így hetekig csak 20-30 ml-t szopiztak, a kiegészítést (lefejt tejet) cumisüvegből kapták. Ez egyáltalán nem befolyásolta a szoptatást, ma is szoptatok, bár már elkezdtük a hozzátáplálást (nem azért mert kevés a tejem, csak eljött az idő), eddig kizárólag anyatejen éltek mindketten. A kórházban azt mondták a nővérek a koraszülöttön, hogy (szervi eltérésektől eltekintve) csak az nem szoptat aki nem akar, illetve akinek nincs kitartása. Ezt nem tudom eldönteni, hogy így van-e (sztem csak részben), mert én nem kerültem szerencsére olyan helyzetbe, hogy ezen kelljen töprengenem, de van benne valami.

Sok olyan anyukát láttam, akik nagyon hamar feladták (anyu sem tudott szoptatni stb. okok miatt), pedig sztem csak annyi kellett volna, hogy fejjenek és szoptassanak, ha kell egész nap. Ez nagyon fárasztó tud lenni, de megéri. Viszont láttam olyat is, aki majd megszakadt, de nem lett 10-20 ml-nél több teje bármit csinált. Ilyenkor nem érdemes lelkizni, ha az ember megtett mindent, akkor nyugodt lehet a lelkiismerete, van olyan, hogy valami nem megy és ezzel nem követ el bűnt.

Én többek között azért nem olvastam el a szoptatásról szóló cikkeket az újságokban, mert a 10. után elegem lett a kisebesedett mell (annak ellenére, hogy két gyereket szoptatok, nem sebesedett ki a mellem) stb riogatásokból, meg abból, hogy ha nem szoptatsz, akkor szörnyű vagy. Ezt mindenki maga (a szervezete) dönti el. Az biztos, hogy a hangsúly az állandó és rendszeres fejésen, a sok folyadékon, sok kaján és a kitartáson van. Ja és még az jutott az eszembe, hogy még nyugalom sem kell hozzá, mert belőlem is dőlt a tej a fejések eredményeképpen, pedig tiszta ideg voltam az első 6 hétben, amíg haza nem jöttünk. Meg az, hogy nálam is volt olyan , hogy nem volt elég tej, mert hirtelen megnőtt az igény (150-ről 220 ml-re), de 3-4 napig nem 3-4 óránként, hanem sűrűbben szoptattam és megoldódott.


Sziasztok: Zsuzsa